Orsaker till stopp i avlopp

Vanliga anledningar till att det blir stopp i avloppet

Badrum/WC

Att hår åker ner i tvättställ och golvbrunnar är oundvikligt. Ibland kan det fastna i själva brunnen, ibland längre ner i röret. Störst problem med detta får man ofta i rostiga gamla gjutjärnsrör. Det luktar ofta lite surt från golvbrunnen om det finns en ansamling av hår där. Ett sätt att förebygga detta problem kan vara att placera en sil i badkarsutloppet.

Tamponger, handtork, bindor, tops

Detta är fyra riktiga skurkar när det handlar om stopp. I dagens snålspolande toaletter med äldre ledningar är det som upplagt för stopp. Dessa produkter löses inte upp av vattnet hur länge de än blir liggande. Enda sättet att undvika problem är att bara spola ner toalettpapper!

golvbrunn dusch

Köket

I köket är det i de allra flesta fall fett som orsakar stopp. Givetvis blir det inte mängder av fett av en avspolad tallrik eller ugnsform, men med tiden så ökar beläggningen tills röret är helt täppt. Dessutom härdas fetter med tiden, har det suttit fast blir det väldigt hårt. Vem har inte sett de gigantiska fettbergen i Londons gamla kloaksystem.

Det bästa sättet att förebygga stopp i avlopp som orsakats av fett är att spola ordentligt. Ge fettet en chans att rinna bort till huvudstammen, annars blir det liggande i röret och orsakar beläggningar. Dessutom är det viktigt att använda varmt vatten, kallt vatten får inte alls bort fett lika effektivt.

Diskmaskin

Många tror att diskmaskinen förebygger problem med beläggningar och stopp. Men så är det inte alls – snarare tvärtom. Moderna diskmaskiner är snåla och använder ganska lite vatten, samtidigt som det är lika mycket smuts på tallrikar, glas och bestick som förr. Detta pytsas ut när programmet är kört och smutsen spolas inte ur köksavloppet ordentligt. Risken för stopp är därmed stor. Ett tips kan vara att torka av det värsta först med hushållspapper redan innan du stoppar in disken i maskinen.

Tvättstuga

När en tvättmaskin sköljer, centrifugerar och sedan töms på vatten följer det alltid med en del rester, som fibrer från tyger, hårstrån och rester från tvättmedel och sköljmedel. Detta kan med tiden göra att det hamnar en kletig massa i rören. För att undvika kan man använda någon form av sil på badkarets tömningsrör, men den får inte fästas direkt på slangen.

Andra relativt vanliga orsaker till stopp är rostiga gjutjärnsrör och flytspackel som hamnat i rören av misstag vid en renovering. Dessa problem bör du anlita en VVS-expert för, de kan lösas med spolning och filmning.

Stopp i avloppet? Våra erfarna medarbetare kan hjälpa dig!